Het jonge kind
Het onderwijs aan jonge kinderen neemt in onze school een belangrijke plaats in. In de onderbouwgroepen (groep 1 t/m 4) wordt de basis gelegd voor de verdere ontwikkeling van de kinderen.
In de onderbouw wordt gewerkt volgens het principe basisontwikkeling
d.w.z. dat de activiteiten die worden aangeboden, aansluiten bij de belevingswereld en het ontwikkelingsniveau van uw kind.
We richten bij ieder thema de lokalen in met themahoeken die de kleuters stimuleren in hun ontwikkeling. Tijdens het spelen in deze hoeken stimuleren we de spelontwikkeling van uw kind, maar ook geletterde- en gecijferde activiteiten spelen hierin een rol. Hiermee begint het leren lezen, schrijven en rekenen.
In onze kleutergroepen is veel aandacht voor ‘talige’ activiteiten. Er wordt gewerkt met o.a. verteltassen, woordenschatprojecten, woordvelden en er is regelmatig contact met de bibliotheek. Natuurlijk wordt er ook dagelijks ‘gewoon’ voorgelezen.
Ook is er veel ruimte voor rekenactiviteiten. We werken met de rekenkalender van "Met sprongen vooruit". De leerkrachten zijn hiervoor gecertificeerd. Alle facetten van het rekenen komen hierbij spelenderwijs aan de orde.
We volgen uw kind d.m.v. het ontwikkelings-volgmodel BOSOS. Via deze observatiemethode weten we in welke fase van zijn/haar ontwikkeling uw kind zich bevindt en kunnen we hierop inspelen met activiteiten die uw kind de mogelijkheid geven zich verder te ontwikkelen.
Vanuit de kleutergroepen is er contact met de peuterspeelzalen. In samenwerking hiermee werken we aan de voor- en vroegschoolse educatie (V.V.E.). Onze leerkrachten zijn hiervoor ook gecertificeerd.
Plakboek
In de groepen 1 en 2 vinden de meeste activiteiten in projectvorm plaats. Afhankelijk van geboortedatum, aard en aanleg zitten de meeste kinderen tweeënhalf tot drie jaar in een kleutergroep. In groep 2 beginnen we op een speelse manier met voorbereidende reken-, schrijf-, en leeswerkjes. Een voorloper op het echte werk. Aan het eind van groep 2 wordt besproken of de kleuter toe is aan groep 3. Bij de overstap krijgt u een plakboek met een selectie van de kleuterwerkjes van uw kind. Zo kunt u zien hoe uw kleuter zich heeft ontwikkeld. Een aardige herinnering voor later!
Thema
Er wordt in de groepen 1 en 2 vanuit thema’s gewerkt aan de ontwikkelingsgebieden.
Dit zijn bijvoorbeeld: sociaal-emotionele ontwikkeling, cognitieve ontwikkeling, motorische ontwikkeling, muzikale ontwikkeling en de creativiteit. Daarnaast wordt aandacht besteed aan natuur en milieu, zelfredzaamheid (hygiëne en verkeer) en godsdienstige vorming (Kerst, Pasen).
Bewegen
Er is ook tijd voor actie. Bewegen doen we in het speellokaal met behulp van spelletjes, klim- en klautertoestellen en klein gymnastiekmateriaal. Dit legt de basis om straks te leren lezen, schrijven en rekenen. Net als bij een spel is het voor die vaardigheden namelijk nodig dat je goed waarneemt, een opdracht onthoudt en zowel met anderen als zelfstandig kunt werken. Vrij buiten spelen hoort er natuurlijk ook bij. Er zijn springtouwen een zandbak, buitenspeel-materiaal, kortom alles om je buiten te vermaken.
Gymmen
Bij de gymles is het handig dat kinderen zichzelf zoveel mogelijk aan- en uitkleden. Denkt u dus aan gemakkelijke kleding en schoeisel. Zo kunnen we samen de zelfstandigheid van uw kind bevorderen.
Wilt u de kinderen gymschoenen ( het liefst met klitteband) meegeven naar school?
Veel kinderen dragen dezelfde kleding, zoals laarzen, regenjacks, mutsen enz. Wilt u om verwisseling te voorkomen de kledingstukken van naam voorzien?
Verder: handschoenen aan een touwtje. Komen kinderen op laarzen? Geef ze dan pantoffels mee, daar de vloeren te glad zijn om op sokken te lopen! Of ze kunnen hun gymschoenen aantrekken.