Welkom in de Jip en Jannekegroep

Welkom op de pagina van de Jip en Jannekegroep.

Regelmatig zal op deze pagina nieuws verschijnen over wat wij doen in de Jip en Jannekgroep en er zullen foto's geplaatst worden van de kinderen en hun activiteiten. Als u wilt kunt u de foto’s bovendien downloaden voor uw eigen gebruik.

We hopen u zo goed op de hoogte te houden over het reilen en zeilen in onze groep!

 
  


bezoek Milieuhuis

Pluk van de Petteflet

Het laatste thema van dit jaar is "Pluk van de Petteflet".

Als opening speelden de juffen een poppenkastvoorstelling over Pluk die een huisje zocht. Uiteindelijk kon hij in de torenkamer van de Petteflet wonen.
We lazen het boek en hoorden de avonturen van Pluk.  Ook werden alle bewoners genoteerd op een blad en op een ander blad alle personen die voorkwamen in het boek. In de klas deden we reken en taalactiviteiten rondom dit thema. We leerden liedjes en knutselden over de Petteflet, Zaza, de Krullevaar enz. Er werd een kraanwagen gebouwd met de wielenkist mét een hijsfunctie.
In de bouwhoek werden verschillende soorten huizen gebouwd nav een bouwtekening. In de gang kwam een "echte" patatzaak. De kinderen schilderden de frikandellen, kroketten en bitterballen.
De verkoper schreef de bestelling op en rekende uit wat men moest betalen. Daarna bakte hij/zij de bestelling en bracht hij bij de klant aan het tafeltje.

Als afsluiiting gingen we naar Verhage: we kochten daar een lekker ijsje!

Het boek is uit....... het jaar ook bijna!


Onze schoolreis naar Adventuredome

Dit keer zijn we naar het speelparadijs Adventuredome geweest in Hellevoetsluis.

We konden binnen en buiten spelen.   De kinderen hebben genoten van het klimmen en klauteren, glijden en bouwen en spelen met zand en water.

Het was een groot succes.

Kunstles

Minivierdaagse 2017

Koningsspelen

De Duif was vandaag oranje gekleurd in het teken van de koningsspelen. Alle kinderen hadden allemaal oranje kleding aan:  een mooi en vrolijk gezicht. De dans Okido ging erg goed in de aula. Daarna volgden verschillende spelletjes op het schoolplein. Het was er goed weer voor.  De fietsen en steppen mochten de kinderen mooi versieren, waarmee we een rondje om de school liepen. De lunch ging er goed in, na al die drukte.    Het was een geslaagde dag!

En nu mag iedereen lekker uitrusten tijdens de meivakantie. Veel plezier allemaal !!!!

paasmorgen

Nationale Buitenlesdag

Pannenkoekenmiddag, mmmmmmm!!!

24 maart was het in Nederland  "Nationale Pannenkoekendag". Natuurlijk deed de Duif ook mee. In de aula was een pannenkoekenrestaurant gemaakt. Wat leuk dat er zo veel opa's en oma's een pannenkoek kwamen eten met hun kleinkind (-eren). De groep die nog moest wachten , mocht gezelschapsspelletjes in de klas doen. Het was gezellig druk en de kinderen genoten.

Over de mol........

Op een morgen hoorden we tijdens het buiten spelen gemopper. Het kwam uit de berg houtsnippers. Toen we daar kwamen zagen we een mol die een drol op zijn kop had. Wie had dat gedaan????

We hadden er een boek van. Over die kleine mol die wilde weten wie er op zijn kop gepoept had..... We lazen het boek eerst interactief ( dus zonder echt voor te lezen). Wat was er te zien op de tekeningen en wat zou er gebeuren?
We zochten uit de dieren bak allemaal een verschillend dier. ( dat was soms best moeilijk: goed kijken of niemand jouw dier ook heeft, anders een ander dier kiezen, weer kijken....). We sorteren de dieren: in een hoepel de wilde dieren, in de andere de huisdieren.
De volgende dag lazen we het boek........het geheim was onthuld: het was de hond van de slager!

We maken de maskers van de dieren en speelden het boek uit in de gang voor elkaar en de ouders/opa"s/ oma"s/tantes.

De mol had geen drol meer, maar een ander probleem.
Hij was in het verkeerde hol beland. We maken een woordveld van de dieren die ook onder de grond wonen. De juf schreef ze op en de kinderen mochten de plaatjes erbij leggen.
We gingen op wormenjacht. Enthousiast werd er in de grond gegraven. Vele kleintjes werden gevonden, maar Guus vond een hele grote: de opa!

In een bak deden we aarde en de wormen. Het fruitafval werd erbij gedaan. Heel snel zagen we de gangen die de wormen maakten. In de ontdekhoek kan er met een loep gekeken worden in de bak.
We tekenden de dieren onder de grond, knutselde mollen met een wc rol, kleiden mollen: kortom: we duiken tijdens ons nieuwe thema onder de grond! 

De mol kwam weer boven de grond met een pleister! Hij had zijn kop gestoten tegen een bol. De lente is gekomen......
We bekeken de bollen; welke bloemen komen eruit?
Ook zaaiden we sterrekers. We zagen dit groeien.

Daarna had de mol een kip meegenomen. Hij was bij de boerderij omhoog gekomen. De kip komt logeren. We noemen haar Rosa.
Elke dag kijken we hoeveel eieren ze heeft gelegd en dit noteren we op het staafdiagram.
We knutselen kippen. 


Nieuwjaar!

Kerstviering met de kleuters


Sinterklaasfeest

Op 5 december stonden we buiten om de sint met zijn pieten te verwelkomen. Na enkele sintliedjes te hebben gezongen en hard om de sint te hebben geroepen hoorden we 'geraas". Drie motoren reden het plein op met de sint en de pieten. Gelukkig.......hij had onze school toch weer gevonden.
In de aula wilden we de verjaardag van sint vieren. Net toen we "lang zal hij leven"wilde gaan zingen kwam er ook uit de handvaardigheidskern en ging het brandalarm! Wat bleek, een piet wilde nog kruidnoten bakken voor sint, maar hij was de oven vergeten. Gelukkig hadden 3 moeders heerlijke taarten gebakken. Een ervan was voor de sint. We vierden verder zijn verjaardagsfeestje.
Daarna kwam hij ook in de groep.  Ook daar vierden we zijn verjaardag en aten we de taarten die de moeders hadden gebakken! Bedankt daarvoor! Wat waren ze mooi en lekker! Alle kinderen deden in groepjes iets voor de sint. Er werd een dansje gedaan, kunstjes en een lied gezongen. Ook de pieten deden nog kunstjes. Als afsluiting deden we de pietengymnastiek-dans. De pieten deelden de cadeautjes uit en toen was het feest afgelopen. Het was weer een fanatastisch feest! 

Pietenmorgen

sinterklaas thema

Nadat we appelflapjes hadden gebakken in de bakkerij bij het afscheid van de vossen, was er 's nachts bezoek geweest in de de bakkerij! Wat een rommel was het!
De kinderen dachten dat rommelpiet was geweest. De volgende dag was het weer een rommel! Nu lag er een brief van Wellespiet bij. Hij had geoefend in onze bakkerij om een taart voor Sint te bakken. Het lukte hem maar niet! Wij gingen het ook proberen met pepernotenklei. Dat ging prima! Er werden mooie taarten gemaakt en versierd! De foto's hangen in de gang.
Ook worden er in de groep allerlei sinterklaasactiviteiten gedaan: we zingen, rijmen, tellen en verdelen de pepernoten en pakjes, bouwen het pietenhuis, spelen op sinterklaasjournaal.nl, spelen memory, maken pieten enz.
In de huishoek is Sint zijn kamer en kunnen de pieten pepernoten tellen en verdelen. Sint schrijft daar in zijn grote boek en werkt achter de computer.
De Wellespiet had gisteren weer een briefje achtergelaten. Hij vroeg om recepten voor een lekere taart en of wij willen helpen met het inpakken van de pakjes. Natuurlijk willen we dat!
Nadat eerst in de zandtafel de aankomst van sint werd nagespeeld, mogen ze daar nu ook taartjes bakken en versieren!

In ons pretpark pietenhuis kwam nog een huis met schoorsteen. We moesten proberen om de pakjes in de schoorsteen te gooien. Als laatste kwam er een pepernoten fabriek. De kinderen moesten met keukenrollen en wc rollen proberen een baan te maken zodat de pepernoten in de bakjes terecht komen.
In de huishoek werd druk gezocht in de speelgoedfolder: wat plak ik op de zak? 
We leerden ook de letter p.  

Thema herfst

Op een morgen zat er een klein vosje in de klas. Hij had een kaartje om zijn nek met "verdwaald". We zochten een vriendje voor hem en hij mocht logeren bij ons. Om hem een beetje op zijn gemak te laten voelen zochten we herfstspullen tijdens onze herfstwandeling in het park. Daarmee maakten we een herfstbos in de gang. We makkten een woordveld en kwamen erachter dat de vos in een hol woont. Die maakten we ook voor hem. De dag erna stond er een grote vos voor de deur met een brief. Hij zocht zijn kindje, kleine vos. Die hadden wij gevonden en gelukkig waren ze weer samen. In de brief stond dat hun hol was ingestort. Ze mochten wel zolang bij ons wonen. De kinderen namen ook bosdieren mee. Zo werd het heel gezellig in het bos. Na een dag zaten grote en kleine vos in hun hol met een briefje. Honger stond erop. Natuurlijk! Wat dom van ons. De kinderen maakten met herfstspullen een recept voor een heerlijk soepje. We werkten, zongen, deden taasl en rekenactiviteiten rondom dit thema. Tot op een dag moeder vos kwam om ze op te halen. Het hol was weer gemaakt, dus tijd voor afscheid. Ze had appels meegenomen. We maakten met de appels appelflappen en bouwden een afscheidsfeestje. Dag lieve vossen......

Kinderboekenweek

Schoolontbijt

Bezoek kinderboerderij

Presentatie

Rupsje Nooitgenoeg

Nieuwe paragraaf

Nieuwe paragraaf

Nieuwe paragraaf

Nieuwe paragraaf

Nieuwe paragraaf