WELKOM IN DE KIKKERGROEP

Beste ouders,

 U bevindt zich nu op het gedeelte van de site dat speciaal bedoeld is voor de Kikkergroep. Er zal op deze pagina regelmatig nieuws verschijnen over de Kikkergroep en er zullen foto's gepubliceerd worden van de kinderen en hun activiteiten. Als u wilt kunt u de foto’s bovendien downloaden voor uw eigen gebruik.

Alle kinderen van de Kikkergroep en ik hopen dat u zult genieten van de foto's en verhalen.

Ineke Stoutjesdijk

Groepsleerkracht 

Pluk

Afgelopen weken hebben wij gewerkt en gespeeld en gezongen over Pluk die met z’n kraanwagentje allerlei avonturen beleefde. We hebben heel veel Petteflats gebouwd en de poppenhoek is nog nooit zo schoon geweest door het poetsen van diverse mevr. Helderders. De kinderen zochten buiten enthousiast naar kakkerlakken en eentje – die er goed op leek- moest natuurlijk op de foto.

In de themahoek die als patatkraam was omgetoverd werden vele patatjes met snacks gebakken en verkocht. We maakten een prachtige Petteflet met bewoners, Pluk in zijn kraanwagentje, Za Za van klei in een knus doosje en nog veel meer. We leerden originele Plukliedjes en rijmden op Plukwoorden. We stampten als de Stampertjes. We maakten met elkaar een Plukwoordenschatkaart, we maakten een Apenketting die we daarna gingen na verven. En natuurlijk werd er heel veel voorgelezen uit …..Pluk.

Als afsluiting bakten we met elkaar heerlijke patatjes waar we net als de Stampertjes enorm van smikkelden!

Foto's - Pluk

Waterspelen

Omdat er zulk mooi weer was opgegeven, besloten we vandaag weer eens waterspelen te houden. Wat hebben de kikkers genoten, vanmiddag. Het was een groot succes, en iedereen had het naar z'n zin. Aan het eind van de middag zat iedereen moe maar voldaan te wachten om weer naar huis te gaan. Was het iedere dag maar waterfeest!!!!

Foto's - Waterspelen

Linnaeushof

Vrijdag 16 juni gingen met z’n allen op schoolreisje naar de Linnaeushof, Europa’s grootste speeltuin. En wat hebben we genoten! Sommige kinderen waren bij het meet & greet moment met de speeltuinmascotte Bennie Broek. We gingen met de trein door een hele donkere tunnel! We fietsten met de Monorail, we deden verkeerservaring op in de het Verkeersdorp! We speelden op de Zandspeelplaats, we gingen op “visite” bij het huisje van Bennie Broek. We hadden plezier in de Wortelberg, we surften met matjes van de Superglijbaan, waar we geen genoeg van kregen! We bezochten de Overdekte speeltuin, het Pioniersdorp, de Toffe Toren en natuurlijk gingen de stoere kinderen in de Kruipspin!! En tenslotte bezochten velen van ons Bennie’s Winkeltje om daar iets te kopen als herinnering voor thuis.

Eenmaal in de bus werd er nog veel gedroomd over deze mooie dag!

We kunnen terugzien op een zeer geslaagde schoolreis met mooi weer, lieve begeleiders en een top chauffeur!

P.S doordat ik zelf een groepje had, ziet u veelal dezelfde kinderen op de foto’s. Ik was niet in de gelegenheid om bij andere groepjes foto’s te maken!

Foto's - Linnaeushof

Bezoek Milieuhuis

In de tentoonstelling Waterdicht!? nam Drupke de Druppel de kinderen mee op reis langs alle gezichten van water. Want water dat is overal! Pak een hengel en vis in het water, daar wonen veel dieren zoals kikkervisjes en waterslakken. Maar ook ligt er wel eens een stuk plastic of een bonk kauwgom, niet fijn!

We leerden over water besparen thuis. Alleen al door de kraan dicht te draaien tijdens het tandenpoetsen bespaar je liters schoon drinkwater per dag.

We speelden aan de grote watertafel en leerden waar de regen vandaan kwam. We hingen de was op en mochten zelf ons eigen drinken maken. We deden de afwas! We lieten zelf met zandzakjes de rivier overstromen in de uiterwaarden. We deden een wedstrijdje “poep gooien”!! We speelden met de reuzen zenuwspiralen en ontdekten wat er met je poep gebeurt wanneer je de wc doorspoelt! Er was een Afrikaanse hut met een pomp en een waterrace en we leerden wat er allemaal uit water bestaat.

Ennnn nog veel meer….

Al met al hadden we een hele gezellige maar ook leerzame ochtend in het Milieuhuis mede dankzij de hulp van lieve moeders en vaders die ons brachten en begeleiden. Nogmaals bedankt!

 

Foto's - Bezoek Milieuhuis

Koningsspelen

Vrijdag 21 april deden we mee met de Koningsspelen. De kinderen zagen er allemaal prachtig uit in hun Oranje-outfits. De dag begon in de aula waar de Koningsspelen gezamenlijk met een originele Koningsdans werd geopend. Daarna werden de kinderen opgehaald door lieve hulpouders en begonnen de spelletjes als; de oranje estafette, jenga, stoelendans, iets lekkers eten en niet te vergeten spelen met de materialen uit de circuskist van de gemeente Nissewaard! Het was mooi weer en de kinderen genoten zichtbaar. Er was tijd voor een gezonde snack en daarna gingen we met elkaar de fietsen en steppen versieren. De dag eindigde met een heerlijke Oranje lunch die extra lekker was omdat we mochten genieten van vers gebakken eieren gesponsord door de ouders van Liliana, nogmaals enorm bedankt!

                                       ……. en nu ……..  Genieten van de Oranje vakantie………….. 

Foto's - Koningsspelen

Paasviering

Na het project “Onder de grond” waarin de mol centraal stond begonnen we meteen in de groep met het project “Lente” wat over liep naar de voorbereidingen voor het Paasfeest. Vooral de bloem de tulp stond centraal. We deden proefjes met witte tulpen die we in de ecoline zetten en wat gebeurde daar ……. De tulpen kregen andere kleuren, hoe kwam dat nu?

Van washandjes maakten we lieve kuikentjes waarin iets lekkers in kwam. We knutselden originele kippen, deden rekenspelletjes met een doos met eieren, speelden memory met paasfiguurtjes, maakten een paasmobile en nog veeeeeel meer.

Op woensdag 12 april kwam de vader van Liliana met een doos met 6 kuikentjes! Wat hebben we daar met z’n allen van genoten. We mochten ze aaien, oppakken en heerlijk mee kroelen. Op een moment waren we er eentje kwijt! En waar was het kuikentje?? Hij zat heerlijk samen met Lize in de luisterhoek!!

Donderdag vierden we met elkaar het Paasfeest met een gezamenlijke Paasviering in de aula, een gezellige vossenjacht, een originele Paasknutsel en heerlijk lunchen in de groep.

 

Foto's - Paasviering

Wie heeft er op mijn kop gepoept?

In de klas stond opeens de zandtafel met een grote molshoop en uit die hoop stak een mol met ….een drol op zijn kop!!! Wat was dat nu en van wie was die drol??

We lazen met elkaar het prentenboek “Wie heeft er op mijn kop gepoept” voor, eerst interactief zodat we zelf mee konden denken en praten. Wat was dat een leuk boek. Een mol die op zoek gaat wie er op zijn kop heeft gepoept. De kinderen gingen meteen aan de slag en zochten in de groep naar alle dieren waar de mol langs ging, ook legden ze er cijfers bij. We deden met elkaar, met deze dieren het rekenspel “Pakken tot plakken”, we knutselden een originele mol van een wc-rol. We maakten een woordveld, we keken naar een heel leuk you tube filmpje, we rijmden op de dierennamen. In de gang maakten we met elkaar een spannende mollengang. Wat was het daar …donker! Tijdens het buitenspelen zagen we in de schooltuin zelfs een echte molshoop!

Natuurlijk maakten we bijpassende hoeden zodat we het verhaal in de gang uit konden spelen. We bekeken de grote van “poephoopjes”, bah bah! We ontdekten dat een koeienvlaai veel groter is dan het poephoopje van een duif, en nog veel meer.

Tenslotte, ja echt waar, leerden we ook hele vieze liedjes…..!!

Foto's - Wie heeft er op mijn kop gepoept?

Kunstenaar in de klas

Maandagmiddag 13 - en 20 maart hadden we in de Kikkergroep een kunstenaar in de groep. Ze heette Petra Giorgi van Regio Art Rijnmond en zij is verbonden aan het Centrum voor de Kunsten.

De juf legde uit dat we aan de slag zouden gaan met het thema “Vreemde Vogels”. Ze las een boekje voor over een bonte papegaai, om zodoende de fantasie te prikkelen waarna we begonnen met de opdracht.

De kinderen mochten gebruik maken van allerlei materialen zodat het werk ‘een groot glitterend feest’ zou worden. De kinderen ontdekten de diverse vormen van het beeldend bezig zijn. Verwondering en fantasie stonden voorop.  

Het eindresultaat was ……. ‘een schitterende, glitterende fantasie papegaai!”

Foto's - Kunstenaar in de klas

Vertoon je kunstenshow

Vrijdag 17 februari werden in de groepen de voorrondes gehouden voor de ‘Vertoon je kunstenshow’. In de Kikkergroep waren er veel enthousiastelingen: Lize, Nura en Sophie lieten als K3 het lied ‘Oya lele’ horen en zien; Roel zong als lid van de scouting, het ‘Beverlied’; Robin, Tessa en Dilana zagen er prachtig uit en zongen uit de film  ‘Frozen’, het lied ‘Laat me los’; Levay en Omayra zongen ‘het Junglelied’ als Tarzan en Jane; Ilan danste op het lied ‘Kisses en dancing’; Daphne zong met een prachtige muziekmat, een lied van K3. Uiteindelijk kregen Roel en Ilan de meeste punten en mochten …….. door!

Vrijdag 24 februari was de enige echte jaarlijkse ‘Vertoon je kunstenshow’. In de aula lieten kinderen van alle groepen hun act zien. Het was een bonte verzameling van een heleboel originele ‘kunsten’.

Namens de Kikkergroep gingen de mannen ‘Roel en Ilan’ het podium op. Roel liet helemaal a capella het 'Beverlied' van de Scouting horen en Ilan danste op het lied ‘Kisses en dancing’ de sterren uit de hemel.

Na een geslaagde middag werd de uitslag bekend gemaakt door de kinderjury en de winnaar was: Danielle uit groep 7/8! Geweldig gedaan en nogmaals gefeliciteerd!! Ze mag een jaar de beker houden!!

Foto's - Vertoon je kunstenshow

Juffenfeest

Tijdens het project “Kleuren” hadden we ook veel gesprekken over emoties. Wanneer zie je sombere kleuren en voel je je ook somber en wanneer ben je blij en denk je/ zie je veel vrolijke kleuren?   Natuurlijk kwam daar ook het begrip “feest” langs. Zou dat leuk zijn….om samen feest te vieren?? Nou, daar had de groep wel zin in.  We gingen hard aan de slag met de voorbereidingen. We knutselden een prachtig regenboog gordijn, waar elk kind minstens 10 stroken aan moest hangen.  We maakten heerlijke taarten en knutselden kadootjes.

Tenslotte hielden we vrijdag 24 februari “het juffenfeest”. Na een feestelijk ontvangst in de groep gingen we met z’n allen allerlei spelletjes doen als sjoelen, blik gooien, ezeltje prik, eierkoek versieren en de dropveterrace.

Na de “Vertoon je kunstenshow” aten we met elkaar veeeeel broodjes met knakworst, dronken limonade, aten een stukje fruit en toen was het al tijd om de vakantie te laten beginnen!

Via deze weg willen juf Lucy en ik iedereen bedanken voor de prachtige, originele, liefdevolle kadootjes. Echt geweldig en nogmaals BEDANKT!

Foto's - Juffenfeest

De krijtjes staken!

Afgelopen weken werkten wij over het project “Kleuren”. Het project startte met een brief van Teun die een tekening wilde maken, maar als hij zijn kleurdoos opendoet vindt hij alleen een stapel brieven van zijn kleurkrijtjes. Ze staken! Wat nu?

De krijtjes zijn verdwenen! De kinderen kunnen ze terug verdienen met allerlei activiteiten. U ziet de krijtjes hangen boven het kijkbord in de groep. Ondertussen leren ze van alles over kleuren en gevoelens. Het project bestond uit diverse taal-, reken- en creatieve activiteiten die naadloos aansloten bij het prentenboek “De krijtjes staken”.

De nadruk tijdens het project lag op het leren van de namen van de kleuren, de emoties, begrippen en kunst.

We sloten het project af met het smelten van de wascokrijtjes (Wat stonk dat erg!!) en het lezen van het vervolg-prentenboek “De groeten van de krijtjes”.

Foto's - De krijtjes staken!

Nieuwjaarsreceptie 2017

Dinsdag 10 januari begon de school weer en wensten we elkaar een heel gelukkig nieuwjaar. We deden dat door een heerlijke oliebol te eten en natuurlijk te toasten met lekkere champagne. Aan het einde van de middag hadden we, samen met de ouders de nieuwjaarsreceptie in de aula. Daar zongen we met elkaar een origineel Engels nieuwjaarslied waarin we wensten dat het voor iedereen een heel goed, gezond en gelukkig 2017 zou worden.  

 

Foto's - Nieuwjaarsreceptie 2017

Afscheid juf Lies

Donderdag 22 december was het dan zover: Juf Lies had haar laatste werkdag want ze ging met pensioen. In de groep hadden we al veel gepraat en gelachen over: Wat is pensioen en wanneer ga je met pensioen. Regelmatig kwamen er grootouders geschrokken in de groep, waar we het toch allemaal over hadden!

’s Ochtends zongen we de juf een mooi lied toe en zwaaiden met onze vlaggetjes. Ieder kind had een originele bloem met daaraan een persoonlijk wensje en gaf die aan de juf. Ook kreeg de juf een tas met alle foto’s van de kinderen erop, in een hartvorm. De juf vond het prachtig.

’s Middags gingen we met elkaar naar Monkey Town en hadden we veel plezier. De juf trakteerde nog op een ijsje en toen was de dag voorbij.

 Daaaaaag juf Lies, we gaan u heel erg missen! Geniet van uw welverdiende pensioen!

Foto's - Afscheid juf Lies

Kerstfeest

Afgelopen paar weken stond in het teken van het kerstfeest. We maakten van alles om de groep te versieren en als themahoek hadden we een postkantoor. In deze hoek knutselden we kerstkaarten en bezorgden we als een echte postbode de post. (eigenlijk was dat het leukste!)

De zelfgemaakte kaarten werden in een zorgcentrum bezorgd waar iedereen erg verrast reageerde (zie foto’s). We kregen zelfs een bedankkaartje terug!

Woensdagavond 21 december vierden we met elkaar het kerstfeest. Iedereen zag er schitterend uit! In de klas stonden we stil bij het feit dat meer dan 2000 jaar geleden het Koningskind Jezus is geboren in een stal voor ons allemaal. Na een vorstelijke maaltijd gingen we op weg met onze zelfgemaakte lampionnen . De lampionnenoptocht leidde ons langs groepjes kinderen, die stukjes van het kerstverhaal op een creatieve manier vertolkten.

Het eindpunt was het winkelcentrum Waterland, daar maakten we een mooie grote kring rondom de enorme kerstboom op het plein en zongen we kerstliedjes. Helaas regende het en dat was erg jammer. Als dank kregen we allemaal van firma Verhage een kop warme chocomelk waarna we weer naar huis gingen. 

Foto's - Kerst

Bezoek Sint

Eindelijk was het dan zover de Sint en zijn Pieten kwamen in een enorme brandweerauto met sirene naar de Duif. Wat een herrie maar ook wel …. geweldig! Met een hoop strooigoed kwamen ze aan op het schoolplein. Daarna gingen we met z’n allen naar de aula om de Sint hartelijk te ontvangen. Hij vertelde waarom hij met zijn Pieten met de brandweer was gekomen. We bekeken ook nog met een elkaar een vlog van een van de Pieten. Als Kikkergroep zongen en dansten we de “Welkomstdans” van de groep “Raak” en dat waardeerde de Sint erg. Gelukkig kwam de Sint daarna naar de Kikkergroep want we hadden ons zo verheugd op zijn bezoek! We lieten van alles aan hem zien en horen. Als slot gaf de Sint ons allemaal een prachtig kadootje waar we allemaal heel blij mee waren. 

Foto's - Bezoek Sint

Thema Sint

Op zaterdag 12 november kwam de Sint en zijn Pieten aan in Nederland en dat betekende natuurlijk dat we er in de groep helemaal klaar voor waren. We maakten met elkaar een prachtige Sinthoek waar afwisselend pakjes in gepakt werden, waar in het grote boek dingen werden opschreven, waar natuurlijk kruidnoten geteld werden, waar we Sintspelletjes deden en nog veeeeel meer! In de groep werd er ook  gerijmd, geteld en geknutseld.

Naast de Sinthoek maakten we ook een bakkerijhoek waar we probeerden om het goede recept te vinden voor de Wellespiet die het maar niet voor elkaar kreeg om de juiste taart te bakken voor de Sint. Op vrijdagmiddag gingen met elkaar echte cupcakes bakken en versieren, met het “juiste” recept. Natuurlijk hebben we er ook heerlijk van  gesmuld! 

 Tja, het allerleukste vonden de Kikkers toch wel om zich te verkleden als een echte Sint of Piet en dan ….. pakjes rondbrengen!! De foto’s laten zien hoe we in de Sinttijd geleerd, gespeeld en bovenal genoten hebben!

 

Foto's - Thema Sint

Pietendag

Woensdag 23 november was het weer een gezellige Pietendag. De kinderen zagen er allemaal prachtig verkleed uit in hun originele Pietenpakjes. Twee  grote HulpPieten kwamen op school en speelden met de kinderen mee. Spannend! Als echte VersierPieten hielpen ze mee met speculaas versieren. Als GymPieten lieten ze enthousiast tijdens de Pietengym zien hoe elastisch ze waren. Als DansPieten dansten ze vrolijk mee met de Pietenstoelendans. Als KnutselPieten assisteerden ze bij het knutselen. Als BakPieten hielpen ze mee met het kruidnootjes bakken.

Na een TOPochtend - mede dankzij lieve hulpouders - kregen alle kinderen een mooi gekleurd Pietendiploma.

 Alle HULPPIETJES…………..enorm bedankt!

Foto's - Pietendag

Actie4kids

Ook dit jaar deden we op De Duif weer enthousiast mee met

 Actie4Kids: "Voor jou van mij".

 Actie4Kids streeft ernaar dit jaar tenminste 45.000 kinderen blij te maken met een mooi versierde schoenendoos vol met schoolspullen, hygiëne producten, speelgoed en een knuffel. We worden momenteel in Europa geconfronteerd met de nood van vluchtelingen. Mensen die op zoek zijn naar veiligheid, geluk en een nieuw bestaan, ook voor kinderen. Actie4Kids wil kinderen helpen en bemoedigen waar er nood is. Dit jaar gaan de dozen naar West Afrika, Oost Europa en het Midden Oosten. Daar hebben kinderen het heel moeilijk. Wereldwijd leeft 1 op de 2 kinderen nog steeds in armoede.

De slogan van Actie4Kids is “Voor jou van mij”: Jouw speelgoed en jouw zakgeld delen met een kind, dat waarschijnlijk nog nooit een cadeautje heeft gehad!

Wij op De Duif hebben met elkaar 32 prachtige dozen versierd en gevuld waarvan er 12 dozen uit de Kikkergroep komen.

GEWELDIG GEDAAN EN ALLEMAAL ENORM BEDANKT!!

Foto's - Actie4kids

Bezoek kinderboerderij

 

Dinsdag 15 november waren we als kikkergroep uitgenodigd op kinderboerderij “De Trotse Pauw” om de les “Twee vlooien gaan op reis” te komen volgen. Deze les ging over de verschillen tussen dieren. Een medewerker van de kinderboerderij opende de les met een kort verhaaltje. Dit ging over Bobbie de hond, die twee vlooien in zijn vacht had zitten en die vlooien wilden wel eens ergens anders wonen, dus gingen ze op reis langs allerlei dieren……..

De kinderen werden in groepjes verdeeld en gingen onder begeleiding - en met een opdrachtkaart - op reis langs de verschillende dieren. Er werd gekeken naar de vachten, het voortbewegen en de geluiden van de boerderijdieren.

Als afsluiting mochten de kinderen de dieren voeren.

Mede dankzij allemaal lieve begeleiders hadden we een hele gezellige en leerzame middag.

Foto's - Bezoek kinderboerderij

Nieuwe paragraaf

Nieuwe youtube video

Embedcode is leeg.